dinsdag 6 november 2012

Baby Slofjes


.... een beetje van Oma, een beetje van mijn Moeder en een beetje van Mezelf! 

Mijn Oma maakt de slofjes al zo lang ik haar ken en kan het bijna met haar ogen dicht. Laatst had ze alweer een voorraad klaar, zij zegt dan heel bescheiden tegen mij dat ze er weer een 'paar' af heeft. 
Ik heb ze voor de grap eens even allemaal naast elkaar gezet! 
Leuk voor in de shop dacht ik, super schattig en het is toch best bijzonder dat mijn moeder en ik ze allebei aan hebben gehad toen we klein waren en dat ik ze nu weer net zo hip vind als ik straks kinderen krijg!

 

Mijn moeder is het nu aan het leren, vast met de bedoeling dat ik het straks ook ga leren!  
Dus tijd om er een blogpost over te schrijven.. dacht ik... maar mijn moeder was me voor! 
Ze stuurde mij een tijd geleden deze tekst met de vraag of ze gast blogger mocht zijn.

Tuurlijk!

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Wat heeft het breien van babysokjes te maken met leren en misschien wel het leven zelf?
Zo op het eerste gezicht niet zoveel. Sokjes houden babyvoetjes warm en voorzien daarmee in een basisbehoefte om te kunnen groeien. Dat zou een link kunnen zijn.
Maar het breien van sokjes?

Ik ben weer begonnen met het breien van sokjes volgens het patroon van mijn moeder dat ze 55 jaar geleden, toen ze van mij in verwachting was, voor het eerst breide.
En gaandeweg, zittend in de zon, mijn handen bezig met naalden en garen, zag ik het als metafoor voor leerprocessen of eigenlijk het leven zelf:

- 4 naalden, ingewikkeld om die te laten doen wat ik wil om het patroon te volgen. Doel is immers om baby slofjes te maken die als zodanig herkenbaar zijn
- zoeken naar de beste manier om die naalden te hanteren…..wat een gehannes in het begin!
- steken opzetten, eerste toeren gaan moeizaam, weinig houvast en vooral stoeien met die onbuigzame naalden die niet meegeven (maar die ik wel nodig heb om vooruit te komen)
- doorzetten, volhouden, oefenen met verschillende manieren / houdingen
- steek voor steek mijn werk zien groeien
- hoe meer oefening, hoe netter en regelmatiger het resultaat er uit ziet
- afgeleid worden en een steek laten vallen
- en deze weer ophalen: rustig, kalm, in het vertrouwen dat ik dit kan en eventueel, als het zo niet lukt, een hulpmiddel (in dit geval een haaknaald) in kan zetten om het probleem op te lossen
- gestaag doorgaan en ervan genieten dat er iets moois groeit
- af en toe checken of ik nog op de goede weg ben. Dit kan omdat ik precies voor ogen heb wat er gemaakt moet worden en hoe het resultaat er uit komt te zien
- door een ongecontroleerde beweging maakt een van de 4 naalden een lusje in een stukje dat al klaar is…..oeps. Proberen glad te strijken en als dat niet lukt, accepteren dat het resultaat straks niet helemaal perfect is
- steek voor steek doorgaan
- als het eerste sokje af is, zien dat het toch wel wat groot is uitgevallen. Nadenken over hoe dat komt. Materiaal: te dik garen, te dikke naalden? Zelf: te los gebreid?
- om vervolgens te accepteren dat dit zo is, ervan leren en opnieuw op pad gaan, stap voor stap, steek voor steek.
- omdat ik weet dat ik kan leren van mijn ervaringen
- in het volste vertrouwen dat ik het onder de knie kan / zal krijgen
- en de wetenschap dat ik telkens een nieuwe kans krijg om het beter / anders te doen.
- steken opzetten voor het volgende sokje.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik heb ondertussen het patroon (in tekst) ook ontvangen, mijn moeder heeft samen met een boel vrienden en familie een aantal hele leuke boekjes samengesteld voor onze bruiloft. Op de manier zoals ik mijn dummy's ook maak. Veel schrijven, plakken, tekenen enz. Over dingen van mij van vroeger en van nu. Daar horen de 'baby slofjes' natuurlijk ook in. Dat is namelijk iets van vroeger en van nu! Het is het verleden en de toekomst tegelijk. 

Daarom bijzonder en daarom nieuw in de collectie van Studioh Mijn!Ze staan al in mijn Letterbak in Breda bij Feito Com Amor maar binnenkort ook in de Etsy winkel.
De slofjes zijn wel al te bestellen! Voor alsnog hebben we witte, creme, grijs/wit, blauw en geel. 
Gebreid door mijn oma Riek of mama Carla... en wie weet straks ook door mij... ooit ;)

Ze kosten 7,50 per stuk, met een leuk label en in een mooie verpakking. 
Heerlijk warme voetjes voor de Feestdagen!  

Wil je er vast een paar bestellen? Stuur dan een mailtje naar: hvanbussel@gmail.com 
of laat hier een reactie achter!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten